Bij een standaardvorming, stelt onze vormingsbegeleider zelf het programma samen.
Ouders en leerkrachten spelen beiden een belangrijke rol in de opvoeding van kinderen en jongeren. Ook als het over mediawijsheid gaat.
Met een 'Mediawijs op school'-traject betrekken we elke actor binnen zijn eigen expertise en in de waardigheid van hun eigen rol. We empoweren hen om kritisch te kijken naar en de kansen te zien van digitale media.
Een traject bestaat uit 3 onderdelen:
1. Voor leerlingen
We starten het traject bij de leerlingen zelf. We laten hen reflecteren over hun mediagebruik en reiken meteen handvaten aan om doordacht met media om te gaan.
Deze workshops zijn goede starters:
De inzichten uit deze workshops, leggen we voor aan ouders en leerkrachten.
2. Voor leerkrachten
Tijdens deze sessie geven we leerkrachten inkijk in hoe mediawijs hun leerlingen nu al zijn en plaatsen we die inzichten in een bredere context.
Naar gelang de noden nemen we die inzichten op in één van deze vormingen:
3. Voor ouders
Tijdens deze sessie geven we ouders inkijk in hoe mediawijs kinderen en jongeren nu al zijn en maken we een vergelijking met de Apestaartjarencijfers. In het traject voegen we de inzichten uit de workshops toe in de vorming Digitale leefwereld van kinderen en jongeren.
Waarom een traject?
- We betrekken alle opvoedende actoren in de omgeving van kinderen en jongeren bij mediawijsheid.
- We vertrekken van uit de noden op jouw school. Kreeg je in het verleden met cyberpesten of problematisch sexten te maken? Dan krijgt dat bijzondere aandacht.
- Je krijgt inzichten en adviezen op maat van jouw school.
- Je bespaart 100 euro op elke sessie voor ouders en leerkrachten. De prijs van een traject is dus goedkoper dan de optelsom van de verschillende vormingen.