Jeugdwerksites

Jongen neemt met een tablet een foto van anderen

Tot op heden verzorgde Mediaraven de websites van alle Chirogroepen en -gewestploegen, lokale FOS-eenheden, groepen van Scouts en Gidsen Vlaanderen, KLJ en KSA. Om technische en organisatorische redenen wenst Mediaraven deze ondersteuning stop te zetten. Zowel je domeinnaam als je mailbox zullen stopgezet worden. Opgelet: je hebt dus nog meer dan een jaar de tijd hiervoor! We helpen iedere vereniging in de zoektocht naar een alternatief. Lees hieronder het antwoord op je vraag.

Vragen & antwoorden

Wat met hosting?

Je website blijft online tot en met september 2025.

Wat met mijn domeinnaam?

  • Tot en met september 2025 blijft je domeinnaam actief bij Mediaraven. Daarna kun je je domeinnaam overzetten naar een nieuwe provider en je mailboxen opnieuw instellen.
  • Je kan je domeinnaam nu of wanneer de hosting stopt, eenvoudig overzetten naar een nieuwe provider. Vraag hiervoor een transfercode aan via je domeinnaamprofiel op DNS.be. Stuur een mailtje naar jeugdwerksites@mediaraven.be om het e-mailadres aan te passen dat aan je domeinnaam is gekoppeld, zodat de overzetting vlot verloopt. Volg volgende stappen:
    • Surf naar DNS.be en vul je domeinnaam (bijvoorbeeld: mediaraven.be) in en klik op 'Check beschikbaarheid'.
    • Klik op 'Toon gegevens' bij je domeinnaam.
    • Scroll naar beneden tot bij Transfercode.
    • Klik op 'Stuur transfercode'.
    • Check in de tekst of je mailadres juist is en klik nogmaals op 'Stuur transfercode'. Is je mailadres niet juist? Stuur dan een mailtje naar jeugdwerksites@mediaraven.be, zodat ons team het kan aanpassen.

 

Kan ik mijn gratis jeugdwerksite (.chirosite.be, .scoutsgroep.be, ...) overzetten?

Je kan je gratis jeugdwerksite niet overzetten.

Kan ik mijn domeinnaam overzetten naar Wix?

Je kan je .be-domeinnaam momenteel niet rechtstreeks naar Wix overzetten. Je moet je domein bij een andere provider registreren en verbinden met de nameservers van Wix. Let op: om je domein aan je Wix-website te koppelen, moet je eerst upgraden naar een Premiumpakket.

Wat met mijn mailbox?

  • Tot september 2025 blijven je domeinnaam en mailboxen actief bij Mediaraven.
  • Daarna kan je bij de overstap naar een nieuwe provider je mailboxen opnieuw instellen. Vergeet niet een back-up te maken, want je e-mails vanuit je mailbox bij Mediaraven verhuizen niet automatisch mee.
  • Om je e-mails te verhuizen naar een nieuwe provider heb je een mailprogramma nodig zoals Outlook, Apple Mail of Thunderbird. Maak in hetzelfde programma zowel je Mediaraven-mailbox als je nieuwe mailbox aan. Selecteer de e-mails die je wilt overzetten en kopieer ze naar de nieuwe mailbox.
  • Via volgende stappen kan je zien hoeveel mailboxen er nog actief zijn op de domeinnaam van jouw jeugdwerksite:

Kan ik een nieuwe website aanvragen?

Nee, dit is niet meer mogelijk vanaf 1 juli 2024.

Ontvang ik nog een vernieuwingsfactuur voor mijn bestaande website?

Nee, deze factuur wordt niet vernieuwd vanaf 1 juli 2024.

Kan ik de helpdesk nog contacteren?

Ja, je kan de helpdesk contacteren tot en met september 2025.

Is mijn nationale koepel op de hoogte van deze beslissing?

Ja, de beslissing en de tijdslijn kwam tot stand in overleg met iedere nationale koepel.

Kan ik een back-up krijgen van mijn jeugdwerksite?

Nee, het is niet mogelijk om een back-up te krijgen van je jeugdwerksite.

Is er een FTP-service beschikbaar waarmee ik mijn jeugdwerksite kan overzetten?

Nee, voor je jeugdwerksite is er geen FTP-service beschikbaar.

Hoe neem ik contact op bij vragen?

Dit kan best via e-mail: jeugdwerksites@mediaraven.be.

Wat zijn mogelijke alternatieven?

Wix

Wix is een populaire drag-and-drop websitebouwer waarmee je eenvoudig zonder programmeerkennis een website kan maken. Het biedt veel vrijheid qua ontwerp en heeft een ruime keuze aan templates. Het platform is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

WordPress.com

WordPress.com is een gebruiksvriendelijk platform waarmee je een blog of website kan opzetten. Je hebt de keuze uit gratis of betaalde thema’s. Extra functies kun je toevoegen via plugins.

Squarespace

Squarespace is een alles-in-één websitebouwer met een eenvoudige interface. De sjablonen zijn geschikt voor het maken van een website zonder technische vaardigheden.

GoDaddy

GoDaddy is vooral bekend als hostingpartner, maar biedt ook een eenvoudige websitebouwer. Het is ideaal voor een basiswebsite. Het platform biedt minder ontwerpopties, maar is perfect als je snel een eenvoudige website nodig hebt.

Weebly

Weebly is een gebruiksvriendelijke drag-and-drop websitebouwer. Het biedt tools voor beginners om snel een blog op te zetten. Als je producten online wilt verkopen via je blog heb je de mogelijkheid om het Square-betalingssysteem toe te voegen.

Ordolio

Ordolio is een gebruiksvriendelijk platform die jeugdbewegingen en serviceclubs wil ondersteunen bij dagelijkse administratie en communicatie. Je hebt functies als ledenbeheer, activiteitenplanning en financiële overzichten. Maar het is ook mogelijk om een eigen webshops of fondsenwervingen op te zetten.

JeugdSite

JeugdSite is een nieuwe websitebouwer die speciaal gemaakt is voor jeugdverenigingen. Het biedt unieke functies, zoals het maken van groepen, activiteiten, evenementen en meer. De websitebouwer wordt eind december 2024 uitgebracht, maar via de homepagina kan je jouw jeugdvereniging alvast aanmelden om gratis hulp te krijgen bij het overstappen.

Google Sites

Google Sites is een handige websitebouwer van Google. Zonder programmeerkennis kan je er een basiswebsite mee maken. Het platform is gratis en werkt perfect samen met andere Google-tools, zoals Google Drive en Google Maps.

Google Workspace

Google Workspace is een cloudomgeving van Google waarmee je in teams eenvoudig kan samenwerken. Een handige functie is dat je vanuit een professioneel e-mailadres kan mailen in Gmail door enkele DNS-records bij je provider in te stellen. Sinds april 2015 krijgen alle Belgische non-profitverenigingen, zoals jeugdbewegingen, gratis toegang tot de (betalende) Googleproducten. Scouts en Gidsen Vlaanderen schreef een stappenplan uit hoe je dit kan aanvragen.
 

Hoe ga je aan de slag?

  1. Zoek een digitale versie van je vzw-statuten. Je kan die zelf even inscannen als je ze hebt of online zoeken in de statuten die geregistreerd zijn in het Staatsblad.
  2. Schrijf je in bij SOCIALware met vermelding van je vzw-statuten. Google controleert dan of je in aanmerking komt voor het non-profit programma.
  3. Doe een aanvraag voor Google for non-profits. SOCIALware bekijkt bij welke grote bedrijven zoals Microsoft, Cisco, Adobe en Google jullie gratis of goedkoop hardware of software kunnen verkrijgen.
  4. Configureer je Google Organisatie. Als je aanvraag is goedgekeurd, krijg je van Google de nodige logins en stappen om aan de slag te gaan. Meestal begin je met je gebruikers aan te maken, elke gebruiker krijgt tot 30 GB aan opslagruimte. Leiding die een Gmailaccount heeft, kan uiteraard een tweede account aanmaken. En op Google Drive kan je ook vrij makkelijk tussen beide switchen.

Stel je vraag aan Stijn Vandamme.

Stuur een bericht
09 231 82 70
Afbeelding
Stijn Vandamme